close
Claudia Andron

Ne-au furat americanii sumanul românesc! S-a declarat război pe Facebook!

suman02

Româncele au declarat război americanilor și poartă lupte grele pe Facebook în aceste zile cu un brand american de îmbrăcăminte – Tory Burch – care a avut obrăznicia de a copia sumanul românesc și l-a prezentat ca fiind de inspirație…africană. 

Atât le-a trebuit româncelor iubitoare de tradiții pentru a începe un război în toată regula pe rețelele de socializare! Pagina de Facebook Tory Burch a fost asaltată în ultimele zile cu sute de comentarii care reclamă furtul și cer insistent să se dea credit tradițiilor românești ca sursă de inspirație. Dacă la început, cei de la Tory Burch au șters comentariile româncelor, acum războiul pare pierdut în fața asaltului fără precedent. N-au știut americanii că la românce, când te iei de neamul și de tradițiile lor, ai încurcat-o! Mătură cu tine tot internetul!

Brandul românesc IIANA a sesizat pentru prima dată problema în 8 iunie 2017 și a luat poziție într-o postare pe pagina de Facebook unde anunțau copierea sumanului românesc de către Tory Burch, care nu recunoștea sursa și, mai mult, spune în descrierea paltonului din noua colecție 2018 că s-a inspirat din motive… africane.

Produsul este însă o copie veritabilă după sumanul românesc și, mai mult, este izbitoare asemănarea cu sumanul realizat de IIANA. Coincidență sau nu, sumanul IIANA a fost prezentat la începutul acestui an într-o expoziție de îmbrăcăminte la Londra și s-a bucurat de foarte mare succes. Astfel de târguri sunt surse de inspirație pentru marii designeri ai lumii și nu o dată au fost scandaluri în care branduri mici de îmbrăcăminte s-au trezit cu creațiile copiate și prezentate ca aparținând altor branduri, care pot investi masiv în marketing și promovare.

Comunitatea La Blouse Roumaine, una foartă puternică – 167.000 fani, strânsă în jurul tradițiilor românești, a luat ieri poziție și așa a luat amploare scandalul legat de sumanul românesc, iar româncele au început atacul prin comentarii și postări la adresa celor de la Tory Burch.

Postarea în limba engleză adresată brandului american de comunitatea La Blouse Roumaine a fost distribuită de aproape 16.000 de ori, iar colajul foto care demostrează că sursa de inspirație e sumanul românesc apare în zeci de comentarii pe pagina americanilor.

Și uite așa, atacate direct în tradiții și dragostea de neam, româncele au început un război cu americanii și par să-l câștige. Dacă oficialii români încă ezită să ia poziție, doar ambasadorul Tunisiei având public o reacție, fetele noastre și-au suflecat mânecile și luptă din greu, pe toate fronturile. Postări, comentarii, inclusiv contactarea unor cunoscuți cu influență internațională care să-i abordeze direct pe cei de la Tory Burch și să-i convingă să dea credit tradițiilor românești pentru noua colecție 2018. Asta deoarece, la documentare, fetele noastre au observat că și alte piese din colecția 2018 sunt cu motive românești luate, de exemplu, de pe tricourile stejarilor (naționala de rugby), la documentarea și realizarea cărora a lucrat Ioana Corduneanu, un nume greu atunci când vorbim de comunitatea din jurul iei românești.

Cel mai mare câștig al acestui război ar putea fi însă discutarea în parlament a unei legi care să protejeze cu adevărat tradițiile românești prin includerea straielor populare în patrimoniul național.

LATER EDIT: Victorie pentru românce! Americanii de la Tory Burch au retras toate fotografiile hainei inspirate din tradițiile românești, copie aproape identică după sumanul realizat de IIANA.

“Un lucru e cert: toate pozele cu haina românească postate de Tory Burch pe conturile de social media au fost șterse. Comentariile rămân la albumul colecției și la fiecare ținută care folosește motivele de pe haina noastră.
Așteptăm acum și comunicatul de presă.” – anunța în urmă cu puțin timp La Blouse Roumaine pe pagina de Facebook.

 

Facebook Comments
Tags : iianamade in Romania
Claudia Andron

Autorul Claudia Andron