close
ZenDiet15

De ZenDiet am auzit de la Bogdan Stoica, un prieten bun din Ploiești, de unde e și Andreea, tipa care a lansat conceptul ăsta, al dietelor după care te simți zen. Nu știu exact de ce s-a gândit Bogdan fix la mine că mi-ar prinde bine, dar, cum îl știu sincer, i-am ascultat sfatul. Poate n-a avut curaj să-mi zică în față ceva și s-a gândit că o cură cu zen îmi va face bine. Dacă s-a gândit el așa, o fi ceva. Sigur nu vrea să mă omoare că mai vrea să vină la Bistrița, i-a plăcut tare mult. 

După câteva săptămâni în care am intrat din când în când pe site-ul lor și am tot citit ce scrie pe acolo, am hotărât că mi s-ar potrivi o cură de detoxifiere. Mireasă nu urma să fiu să o aleg pe cea de mirese, dieta de 10 zile pentru slăbit ar fi lăsat o umbră din mine, să nu exagerăm și cu slăbitul ăsta.

Cea de detoxifiere rapidă, de 5 zile, mi s-a părut a fi ceea ce căutam. Și o să vă spun de ce. Niciodată nu am fost fan legume și fructe. Pur și simplu dacă am carne, ouă, lactate și verdețuri în față, le aleg pe primele. Nu zic că nu mănânc legume și fructe, dar în 90 la sută din cazuri nu le aleg. Chiar dacă mănânc puțin cantitativ de doi ani, nu mănânc tocmai sănătos. Mai adunați și că fumez, că mă tot miorlăi de o vreme că sunt obosită și o să vă dați seama că dieta asta era ceea ce mi se potrivea. Simțeam nevoia unei pauze pentru organism, a unui restart. Și am început-o. Într-o zi de luni când mi-am calculat că sunt în oraș toată săptămâna și mă pot ține de ea. Pachetul cu masa pentru primele două zile a ajuns marți. 

Am ținut un mic jurnal, ca să vă faceți o idee cum a fost. La final am pus niște concluzii.

Ziua 1

Mă sună Andreea, tipa de la ZenDiet și-mi spune că la Bistrița nu a putut selecta ora 10 de livrare, așa că mă roagă să mă interesez, să nu întârzie ăia prea mult. Sun curierul și pachetul cu mâncarea pentru primele două zile ajunge cu o oră întârziere. Din fericire, în condiții perfecte, gheața și cutia izotermă au păstrat perfect produsele. Dau o geană pe instrucțiuni și mă arunc pe primul suc din listă. Parcă e o limonadă rece. Scrie că e făcut din: Măr verde, Ananas, Lime, Pătrunjel, Ghimbir. Tare bun.Iulia, colega mea de birou, poftește la el. Ea e mare fan verdețuri. Îi dau puțin și ei. Puțin. Că e prea bun și parcă nu l-aș împărți cu nimeni, știu eu cum o să mă descurc cu mâncarea astăzi? Sunt la dietă, în prima zi, nu prea îmi vine să fiu generoasă cu nimeni când am mâncare cu rația, atent calculată.

După o oră și jumătate deschid al doilea suc. Impecabil și ăsta.

Mai lucrez câte ceva și se face ora la la care ar trebui să mănânc salata. Foarte bună combinația și ciupercile umplute cu brânză Tofu. A fost chiar sățioasă deși toată ziua nu am mâncat nimic, am băut doar sucurile. Înainte să ajung la serbarea celei mici, pe fugă, în mașină, am băut următorul suc. Dulce, din ceva fructe, mi-a prins bine, am avut și energie să fac față picnicului cu copiii și părinții în pădure, programat în fiecare an, după serbarea de final. M-am uitat lung la micii care sfârâiau pe grătare, m-am săturat cu mirosul, am băut apă și asta a fost. Dacă mi-am pus în cap să fac o cură de detoxifiere asta o să fac.

Pe la 19.00, că am fost toată ziua cu o oră întârziere, am băut sucul de la ora 18.00. Atâtea sucuri n-am băut tot anul. Dar e bine. 

Îmi amintesc pe la 9 seara că am în frigider o sticlă cu supă cremă de broccoli. Chiar îmi plac supele cremă. O iau și-mi dau seama că dieta asta e minune. Să-ți iei cina în pat, să nu mai trebuiască să speli vasele, e vis.

Înainte de miezul nopții mă pune necuratul să cobor la mama, să-mi iau cântarul, că îl împrumutase să cântărească niște cireșe. Eu eram curioasă să văd ce greutate am. Ajung în bucătărie și-mi cad ochii pe un bol plin cu șnițele din vinete cu șuncă și puțină brânză, mâncarea mea preferată ( o rugasem pe mama să mi le facă cu două zile înainte). Am întins mâna după unul, care părea mai frumos, și înainte să-l înfulec mi-am amintit de cura de detoxifiere. Păi stai, că n-am băut toată ziua sucuri și am mâncat o salată și o supă cremă ca acu să stric toată șatra cu șnițelul vieții. L-am pus frumos înapoi și mi-am urat noapte bună.

Ziua 2.

N-am făcut bine ochi că m-am urcat pe cântar. Eram curioasă cât am slăbit. N-aveam cum să nu slăbesc că toată ziua de dinainte m-a încercat senzația de foame. Da. Minus un kilogram, adică 58 fix de la 59. În timp ce mă spălam pe dinți mă uit în oglindă și, dacă nu cumva mi se pare mie, nu mai am pungi sub ochi. Hmmmm. Poate mi se pare. Am dormit eu mai bine.

Cu o seară înainte am ascuns sucurile în frigider că prăduitorii ăia mici ai mei au dat de gustul lor și ar vrea să împărțim. Nu împărțim nimic. Sunt sucurile mele și mâncarea mea, am mâncare cu porția nu la discreție și nu împart cu nimeni. Mai bine le ascund că ăștia ar fi în stare să mă lase fără mâncare.

Dacă cu o zi înainte m-a încercat senzația de foame, astăzi deloc. Diferența față de ziua 1 și ziua 2 este că astăzi am respectat graficul orelor de masă. Trebuie să vă mărturisesc că să țin cura asta de detoxifiere nu e deloc simplu pentru mine. Mânănc cu plăcere doar dovlecei și vinete, dar și ălea pane, salata de vinete – da, și asta – și recent am descoperit avocado pe care îl mănânc cu plăcere doar cu brânză Philadelfia. Și îmi mai plac roșiile. Cam atât. La capitolul fructe, mă dau în vânt doar după pepenele roșu, mere golden – mai mult iarna, pere – daaaa, oricând (îmi amintesc de copilărie), frăguțe și cam atât. 

Nu e simplu așadar pentru una care preferă lactatele, orice mâncare cu ou și cărnița bună, prăjită, cu sosuri.

Nu mi-a fost simplu astăzi, că papricașul de pui m-a bântuit toată ziua, dar mi-am zis că rezist. Rezit pentru că una care nu s-a dat toată viața în vânt după legume și fructe, când ajunge la 40 de ani mai nevoie de câte o cură de asta.

Important e că nu m-a chinuit foamea și că mă simt chiar bine. Și da, mi-au dispărut pungile de sub ochi și cearcănele.

Ziua 3.

Am 57,5 kilograme. Și poate aș fi avut mai puține dacă aș fi băut apă ca în prima zi. Dar, am tras chiulul, nu mă omor nici după apă. În frigider mai am două sucuri, mesele de la ora 10.00 și 12.00 și aștept să vină curierul cu mâncarea pentru următoarele două zile și jumătate. În jurul orei 12 ajunge.

Hai că astăzi mi-am făcut și jumătatea de oră de sport recomandată după ce fiu-meu mi-a cerut să facă un duș și m-am trezit cu apa la piciore în mijlocul dormitorului, în timp ce mă machiam.

Sucul de la ora 12.00, cu spanac, broccoli, măr verde și lime vine perfect după așa efort fizic. Trag cu ochiul la ce mă așteaptă la masa de ora 14.00. E bine. Văd nuci. Uite, îmi plac și nucile. 

Hai, va fi bine și astăzi. Am energie suficientă.

Ora 14.00 – Ia ghiciți cine a primit astăzi din salata mea? Iulia cea mică și pofticioasă. Da. M-am săturat cu puțin mai mult de jumătate din salată și i-am dat și Juliei.

Astăzi am avut o zi plină, cu întâlniri una după alta, texte de scris printre, și la 18.00 e festivitatea de final de clasa a IV-a prințului moștenitor. Și dacă aș fi vrut să ies în oraș la masă n-aș fi avut timp. Sucurile de la 16.00 și 18.00 mi-au prins bine.

Ca un făcut, de când am început cura asta de detoxifiere nimeresc în tot felul de contexte cu tentații. Am refuzat masa festivă de ziua Iuliei și săraca s-a văzut obligată să o amâne cu o săptămână, până când termin cura, că a văzut că nu-i de glumă cu încăpățânarea mea. Daacă mi-am pus în cap să mă detoxific, apoi nu mă abat. Tot astăzi, fix sub biroul meu s-a deschis Gelateria Aniela. Eu sunt topită după înghețată și mai ales după cea făcută de ei. Am rezistat eroic în fața oamenilor fericiți cu înghețate în mână. Nu m-am atins și sucurile de fructe din cură cred că m-au ajutat să rezist poftei de dulce. Îmi luasem doza și de înghețată mi-era doar poftă. Hai că încă două zile n-o fi foc și apoi pot să mânânc înghețata mea preferată de orez cu lapte.

Ziua 4

Pe cântar cam tot acolo bat, am 57,3. Iar am o zi full și mă ajută teribil sucurile. Nu am avut timp nici măcar să-l beau acasă pe cel de la ora 10, l-am băut în mașină, în drum spre serviciu.

La 12.00 e inaugurarea unui fast food cu sandwich-uri. În drum spre ei beau al doilea suc. Măr verde, Sfeclă, Morcov, Lămâie, Fructe de pădure. Bun. Bun rău.

Cum era și de așteptat, cei de la Zimoo, mă poftesc cu sanwichuri. Chiflele ălea arătau atât de bine, mai ales aia cu semințe. Și îmi spun că au sosuri speciale pentru fiecare tip de carne și eu mă dau în vânt după sosuri, de orice fel. Rezist. Chiar nu mi-e foame. Accept doar o cafea.

Ora 14.00. La birou mă așteaptă masa de prânz de la Zendiet.ro. Salată mixtă cu semințe și Humus cu bețișoare de legume. Iau un morcov și humus. Constat că am trăit degeaba până acum. Este atât de bun că nu mi-aș fi închipuit. Continui cu salata că vreau să păstrez bețișoarele și humusul pe final, ca un desert. N-am lăsat nimic în caserolă. Prea bun. Chiar pe gustul meu.

Sucul de la ora 16.00 pică exact ca un desert, iar când ajung la masa de la ora 20.00, supa cremă, de morcovi – astăzi, o mănânc că așa trebuie, că așa zice la dietă, altfel nu mi-ar fi foame.

Toată lumea mi-a zis astăzi să nu mai slăbesc, să mă opresc. Oameni cu care mă întânisem cu câteva zile înainte. Cred că nu mi se pare numai mie, dar am suferit o subțiere vizibilă în centimetri, mai mult decât în kilograme, altfel nu-mi explic de ce toată lumea insistă cu asta și chiar și eu mă văd mai slabă. Mâinile mai subțiri, abdomenul e scobit și stratul de grăsime de pe burtă e mai mic.

Ziua 5

Nu m-am mai urcat pe cântar, pur și simplu am uitat. Dar chiar nu mă interesează, oricum nu voiam să slăbesc neaparat, de aia am și ales cura de detoxifiere și nu aia de slăbire. Mă gândesc cu bucurie la ziua de mâine când voi putea să mânănc ce vreau eu. În cantități mici, cum m-am învățat de doi ani, dar ce vreau eu, fără restricții. Îmi beau sucul de ora 10.00 și pe cel de la ora 12.00 îl iau cu mine și fug la Piața Locală Produs în Bistrița-Năsăud să fac provizii. Mi s-au terminat pastele de casă, le mânâncă copiii ca disperații, mi-e poftă de niște cornulețe de casă cum face doamna Ban și mâine vreau să mănânc brânză de la Grigore. Fac aprovizionarea și mai adaug în coș și niște dulceață de frăguțe din Tihuța. 

După piață, am ieșit cu prietenii la o cafea și am ratat masa de ora 14.00. În jurul meu, toți își comandă ca nebunii tot felul de bunătăți după care mă dau în vânt de la Casa Doamnelor (salată de vinete, ciorbă de burtă, etc.). Rezist eroic. Mai am doar ziua asta. Și chiar nu mi-e foame. Poftă mi-e, să fiu sinceră, dar foame nu. 

Ajung acasă și recuperez masa pierdută. Salată Coleslow (cu varză albă, morcov, ardei gras roșu, ceapă verde, măsline negre, caju, lămâie, mărar, busuioc, fulgi de ardei iute, ulei de măsline, sare, piper). Recuperez și sucurile și seara, în pat, în fața televizorului, îmi amintesc că mai am ultima supă, supă cremă de dovlecei. O mânânc că trebuie iar, nu că mi-ar fi foame.

Ziua 6.

Constat că am dat jos cel puțin două kilograme, am 57. Se poate să fie mai mult, dar sunt în acea perioadă a lunii în care mai reținem apă. Oricum, mă repet, nu mă interesa asta prea mult. Nu aveam de slăbit deși, de ce să nu recunosc, speram și la asta, voiam să ard din depozitele de grăsime care nu se dădeau duse cu toată slăbirea mea și menținerea. Sunt tot mai convinsă că mai mult am slăbit în centimetri. Văd în oglindă, au văzut și alții – așa o fi, mi-e ciudă doar că nu am avut inspirația să mă măsor înainte.

Aș putea să mânănc ce vreau, m-am tot pregătit de “eliberare” și acum, surpriză, nu-mi trebuie, parcă m-aș fi bucurat să am un suc de ăla cu de toate. Chiar au fost bune.

Concluzii:

  1. Am trecut chiar ușor peste cele 5 zile cu dieta de detoxifiere de la ZenDiet. N-am leșinat de foame, am mâncat cu plăcere, am cu vreo două kile mai puțin și sigur și centimetri, doar că nu știu exact câți, dar cei din jurul meu au remarcat. Nu știu cum stau cu vitaminele, dar după cinci zile cu mese numai din legume și fructe n-am cum să stau prost. Fața îmi arată mult mai bine și mă simt super bine, dovada că stau și scriu de zor la textul ăsta deși duminica leneveam în pat.
  2. Programele ZenDiet sunt foarte bine gândite și nu ai cum să nu atingi rezultatul dorit, evident, dacă le respecți. Sunt concepute cu ajutorul unui medic nutriționist și asta e o garanție că nu e o joacă, ci un program care include legume și fructe în combinații inedite, gustoase, care te ajută în planul tău, care o fi el, de slăbire, de detoxifiere, etc. Oricât de dezorganizat ai fi tu, dieta e attât de organizată și de simplă de urmat că nu poți da greș. Ai instrucțiuni, mâncarea, combinațiile care te satură și sunt bune la gust, tot ce trebuie. Rar am văzut așa organizare . 
  3. Nu o să mori de foame. Șmecheria la ZenDiet este că ți-au pregătit mese din două în două ore. Nu apucă să ți se facă foame că îți primești porția de mâncare. E și dulce, e și sărată, e într-un echilibru perfect.
  4. Poți încerca acasă să aplici principiile ZenDiet, dar n-o să-ți iasă și vei cheltui bani și energie că îți garantez că renunți după două zile. După ce că îți trebuie un aprozar întreg de legume și fructe, mai trebuie să ai și sculele care să stoarcă sucurile și să păstreze vitaminele. Adaugă timp să le prepari. Și rețetele, că nu poți amesteca sfecla roșie, cu țelină și măr și să-ți iasă sucul ăla delicios pe care l-am băut eu. Sunt niște proporții și până ai să le găsești, o să te lase nervii și o să renunți. Și poate nu o să-ți placă gustul. Mai bine mergi la sigur, pe mâna lor, că se pricep.
  5. ZenDiet se potrivește perfect oamenilor ocupați. Cinci mese sunt în sticle. Ori pe unde ai umbla, tot găsești două minute să-ți iei masa. Trebuie doar să urmărești ceasul și să ai sucul la îndemână.
  6. Dacă preferi verdețurile, vei ține ZenDiet tot fluierând. Mi-a fost ușor mie, d-apoi cui le mănâncă cu plăcere.
  7. Ca orice dietă, nu e simplu să o ții. Că e cu restricții. 1, 3, 5 sau 10 zile de abții de la ce-ți place. Am avut și eu de ales între papricașul de pui și o salată. Am ales salata cinci zile, știind că asta e mai bine pentru mine. Ai de ales între ce poftești și ce e mai sănătos pentru tine. Îți pui pofta puțin în cui, de foame oricum nu mori. Și poate descoperi, ca mine, că îți plac și legumele și fructele, dar nu ai știut combinațiile pe gustul tău. 
  8. Nu e ieftin, dar nici scump. E o investiție bună. Ai mâncare asigurată pentru câte zile alegi, sucuri proaspete, vitamine. Deci, vei fi hrănit bine, vitaminizat și mai și slăbești și dai și un restart organismului. Ce poate fi mai mișto de atât?
  9. Pentru că m-am simțit foarte bine, mi-am propus să mănânc exclusiv legume și fructe câteva zile pe săptămână. Și poate din când în când o să mai comand câte o dietă de detoxifiere, de o zi sau de trei zile. Acum nu mă pot gândi la cinci :)))
  10. Vezi că sunt și diete cu carne, dacă te sperie că am scris prea mult de legume. Eu am scris ce am trăit. Tu găsești toate dietele pe ZenDiet.ro 

Dacă ai întrebări, le aștept. Mai multe poți afla pe ZenDiet.ro. O să găsești acolo toate curele, principiile pe care se bazează și toate informațiile de care o să ai nevoie. 

Facebook Comments
Tags : DietaDieta Zen
Claudia Andron

Autorul Claudia Andron