close
Claudia Andron

Da, susținem mulți Made in Romania! Cu Like-ul pe Facebook…

colaj 2 v01

Dacă ar trăi ce e fabricat în România, economia locală și tradițiile din Like-ul de pe Facebook, la un loc cu principiile sănătoase share-uite de milioane de români zilnic, România ar fi o țară ca afară! Pe Facebook stăm bine, când e să alegem o facem prost, nu mai bat principiile din teorie cu practica. Blestemul nostru.

Românului îi place să fie la modă. Iar de câțiva ani se poartă tradițiile, made in România, mândri că suntem români, produsul și economia locală. Se poartă pe Facebook. În viața reală, alegem untul ieftin din supermarket în locul celui de la magazinul unui productor local, o rochie de duzină făcută ieftin în Turcia sau în China în locul uneia cusută într-o fabrică din țară sau, ce mă doare cel mai tare, o ie ieftină din China în locul unei ii tradiționale cusute manual de mâinile unei femei de la țară. Da. În teorie vrem să mâncăm bine și haine care să dureze, susținem Made in România. În practică, mâncăm prost și ieftin, hainele nu țin mai mult de câteva purtări (mai au și toate vecinele sau colegele) și îmbrăcăm ii de duzină cusute “tradițional” în China pe mașini de brodat industriale.

În 2005, când am ieșit din presă cu gândul să strâng bani pentru a-mi face ziarul meu, am deschis un magazin de haine, la ce mă mai pricepeam și eu în afară de scris – să mă îmbrac în așa fel încât să mă întrebe lumea De unde ți-ai cumpărat asta?

Și, cum nu mi-a plăcut niciodată să fac ce fac și alții, m-am gândit să aduc la Bistrița haine și încălțăminte fabricate în România. Asta provocare! Caută, Claudia, fabrici de haine și încălțăminte în România! Și am găsit. Greu, dar le-am găsit. La Oradea, o fabrică care făcea pentru italieni niște cizme dintr-o piele ca mănușa. Apoi am găsit o altă fabrică de încălțăminte la Iași – Angela Internațional – astăzi brandul Papucei. Tot la Iași am găsit și câteva fabrici de confecții care făceau niște haine absolut senzaționale (RVL, Macetta). De la Craiova aduceam pulovere și pelerine tricotate – o nebunie, nu găseai niciunde așa ceva! O fabrică de lângă Arad îmi vindea cămăși tip body, lucrate impecabil pentru export. Prima reacție a clientelor a fost că sunt mai scumpe, concuram cu marfă ieftină adusă din Dragonul roșu. Le-am explicat că diferența stă în calitatea produselor și durabilitatea lor. Nu compara o cizmă de piele cu una de mușama. Nici calapodul. Și să nu compari vreodată calitatea materialului unei rochii, unei cămăși sau a unui pardesiu românesc cu unul făcut în China. Acolo se lucrează mult și prost ca să fie vândut ieftin la noi, dacă se poate fără acte. În România, producătorii încă fac calitate că altfel nu le-ai cumpăra produsul. Adaugă că lucrează legal. Plătesc salarii aici și taxe la stat. Calitatea e singurul lor avantaj în fața prețului mic pe care tu îl preferi când iei decizia de a cumpăra. Și seriile mici. Nu vor putea niciodată lucra serii de sute de mii de produse, cum se fac în China. Lucrează zeci, cel mult sute. Atât.

Sunt 12 ani de când am avut acel magazin. Mulți ani după ce am închis magazinul mă întâlneam cu foste cliente care îmi arătau că încă poartă haine sau încălțăminte de la mine. Erau Made in Romania. Eu am încă rochii, sacouri, pelerine croșetate și cizme pe care, după atâția ani, le port cu plăcere. Arată impecabil. Afacerea asta cu haine nu e simplă și eu am făcut-o doar din nevoia de a strânge bani pentru proiectele mele. Nu am renunțat însă să îmbrac haine și încălțăminte fabricate în România. Le prefer oricând am de făcut alegerea. Dau cu ceva în plus dar mă îmbrac bine, am haine și încălțăminte care durează mai mult de un sezon, designuri deosebite, materiale de calitate.

Înnebunită și eu de câțiva ani după tot ce e tradițional, mai bine de jumătate dressingul mi-e plin astăzi de ii cusute de Virginia Linul, rochii făcute tot de ea sub brandul LinIA Tradițională (foto stânga), fuste, rochii și ii IIANA (foto dreapta), care au cusute pe fiecare produs etichete care atestă că sunt create și produse în România.

Iar sâmbăta cumpăr numai bunătăți aduse de micii producători la piața locală Produs în Bistrița-Năsăud, deschisă pentru câteva ore în centrul Bistriței.

 

Like-ul pe Facebook nu ține de foame celor care mai produc în România! 

Facebook Comments
Tags : iianaLinIA Traditionalamade in Romaniaprodus local
Claudia Andron

Autorul Claudia Andron