close
Claudia Andron

Blonda care amețește toți bărbații. Ohhh, și ce le mai place…

casacubere001

Toți bărbații o iubesc, iar femeile numai când aud de ea se zburlesc. E recunoscută că răpește bărbați serioși de acasă, că-i amețește, unii chiar au făct obsesii pentru ea. O vor și o au chiar și de trei ori pe săptămână. Culmea tupeului, o shareuiesc cu prietenii și unul nu vezi supărat…

Există o blondă în lumea asta pe care bărbații o împart de sute de ani și unul nu se supără. Ba sunt bucuroși dacă au cu cine s-o împartă, să vadă toți prietenii lor ce bună e. Unde pui că e singura blondă de care le place să fie cât mai rece când pică în mâna lor. Culmea, le place și cu spume – că sunt diferite de ale nevestei.

De bere vorbesc, să nu-mi ziceți că ați crezut altceva?!

Niciodată nu mi-a plăcut berea. Bine, mie nu mi-a plăcut nici vinul, l-am descoperit de vreo doi-trei ani și de atunci mă instruiesc continuu, e ca un sport, am antrenament săptămânal. Culmea, în liceu îmi plăcea vodka, cu Fanta de lămâie. Era un fel de energizant în discotecă, 50 de vodkă și o sticlă de Fanta. Mamăăăă, două ore dansam continuu după un shot de ăsta.

Au trecut anii și acum o ard și eu sofisticat, ca oamenii mari, care știu ce vor. Astăzi îmi place să am pe masă, la prânz sau la cină, un vin bun. Servit la temperatura potrivită, din soiurile care-mi plac și cu mâncarea asortată, așa cum îi place prințesei din mine (citește AICI mai mult).

Anul acesta a fost anul în care am descoperit berea. Am comandat prima halbă de bere din viața mea la Oktober Fest în Munchen.

Apropo, musai tre să ajungeți acolo o dată în viață, e o experiență care merită trăită, cu halba de bere în mână și cântând alături de mii de oameni. Nu vă puteți imagina! Dar, repet, doar acolo, la Munchen și nu altundeva e atmosfera aia incredibilă, acolo e mama lu’ Oktoberfest, ceva ce n-ați văzut, vă garantez. La Munchen am băut prima jumătate de halbă de bere din viața mea și, să vezi minune, chiar mi-a plăcut. Mergea perfect cu prietenii dragi de lângă mine, cu brezelul – covrigul tradițional cu sare, stingea perfect cârnații bavarezi și ciolanul ăla de porc crocant, mmmm… Îmi lasă gura apă numai când mă gândesc…

Ehhh, dar când destinul îți pregătește lecția, apar evenimentele care să scrie istoria. Iar cum a mea a fost să învăț anul acesta despre bere, nu ziceți că m-am pomenit din senin cu o invitație la deschiderea Casei cu Bere, un concept super mișto de pub, girat de cei de la Staropramen, primul proiect de acest gen finanțat de producătorul ceh de bere în România și deschis chiar în Bistrița, orașul meu.

Îi știu pe proprietari, Dan Ciobănică și Crina Suciu, de ani de zile, dar n-am știut nimic de proiectul la care au lucrat aproape doi ani. Tot orașul a văzut că se lucrează pe Bistricioarei, doar e o străduță din inima Bistriței, dar așa de bine au păstrat secretul că n-a aflat nimeni ce va fi acolo. Și bine că a fost așa, că surpriza a fost imensă pentru Bistrița la deschidere. N-a visat neam de neamul nostru să avem așa pub în oraș. Sunt puține în țară, dar să ai așa ceva în Bistrița era de neimaginat. Casa cu Bere a fost amenajată într-un spațiu generos, foarte bine structurat, unde încap lejer 150-160 de persoane, la mese mari sau mai mici, pe canapele confortabile sau pe scaune înalte, așezate în jurul unei mese făcută dintr-un butoi de bere. Orice gașcă ai avea, mai mică sau mai mare, la Casa cu Bere găsești masa potrivită. 20 sunteți? Sunt mese de 20. Doar patru prieteni? Se găsește o masă mișto și pentru voi. Dan Ciobănică a fost vizionarul și a găsit și arhitecții de exterior și interior care să-i pună în practică ideile nebune. Iar amprenta pusă de Staropramen, prin mobilier, dotări și detalii, dă localului un aer diferit, original.

Și a venit ziua cu deschiderea. Recunosc, atunci nu am prea gustat din bere. Eram prea absorbită de decor, de prietenii faini pe care i-am regăsit acolo, de concept. Suuuper tare. Mi s-a spus că va urma o deschidere oficială cu cei de la Staropramen. Ei, și-a venit și aia. La pachet cu lecția de băut bere.

Dacă ați fi văzut ce față am făcut când am văzut somelierul… Stai, mă, somelierii nu erau numai cu vinul?! Aveam să aflu că nu.

Cică somelierul adevărat știe de toate, despre orice tip de băutură. Ei bine, somelierul Ștefan Tertiș știa tot ce trebuie și despre bere. Din câte soiuri de malț și hamei e făcută, din ce an e rețeta, cine a făcut-o, cum trebuie să miroasă, ce spumă trebuie să facă, ce culoare trebuie să aibă și berea și spuma, cum trebuie să o torni în pahar și, fiți atenți, nu în orice pahar.

Aaaaaaa, și foarte important, vedeți lângă ce mâncare o puneți. Credeți-mă, chiar contează, s-a prins și blonda din mine.

De exemplu, prima bere a fabricii Staropramen, o bere blondă, făcută încă după rețeta de la 1871, a mers perfect lângă o Quesadilla de pui cu brânză. “Pentru că mâncarea nu trebuie să băutura și nici băutura mâncarea, trebuie să se completeze” – zicea Ștefan Tertiș. Și s-au completat perfect. Cine nu mă crede să ceară combinația asta când își dă Czech in la Casa cu Bere. Vorbim după 😉

Sigur ați auzit de beneficiile berii nefiltrate (dacă nu citește AICI), dar nu v-a spus nimeni că merge lângă preparate pe bază de ou. Vedeți, așa ajung eu să mă sacrific pentru voi, mă documentez din greu la evenimente din ăstea.

Aflați de la mine că Staropramen nefiltrată, creată în 2011 de doi specialiști berari ai fabricii, din malț de grâu și orz, o bere cu mai multă plinătate (eu nu știu încă să fac diferența, dar vă zic ce a zis tata la bere – somelierul), se servește mai caldă, la 8-10 grade, și musai lângă ceva de pui, că, da, berea potențează gustul puiului în special. Eu am studiat combinația bere nefiltrată cu piept de pui crocant cu tartă de cartofi și sos dijonez. Nebunie! Chiar contează! Cum contează și să comanzi o bere de culoare roșie, de exemplu Staroparmen Granat, făcută din malț caramelizat, dacă ai poftă să mânânci pește. Crina Suciu, creativul din bucătăria Casa cu Bere, ne-a atacat papilele gustative cu un somon cu risotto de cartofi dulci și parmezan. Curcubeu pe cerul gurii cu berea aia Granat!

Nota 4 și stați jos dacă nu știți care este berea care merge la desert. Nu știți, așa-i? Tot eu trebuie să vă spun. Vă spun, că am studiat și asta, ce nu fac eu pentru voi?! Merge cu berea neagră. Încercați o Dark, făcută încă de cehii de la Staropramen după o rețetă creată în 1927 și respectată cu sfințenie și astăzi, din trei ripuri de hamei și patru de malț. Eu am încercat-o cu un minitort de ciocolată neagră și albă. Merge al naibii de bine!

Și uite așa am învățat eu că nici berea nu se mai poate bea oricum, dacă vrei să te bucuri de ea, să te amețească blonda fix cum îți place. Tocmai de asta trebuie să mergi acolo unde e berea bună, rece, se servește în paharul potrivit și cu mâncarea care s-o pună în valoare. Până ajung iar la Munchen, o să aleg Casa cu Bere că vreau să fiu asistată de profesioniști când mi-o fi sete de bere, încă nu mă descurc singură.

Știu ei tot ce trebuie, eu vreau doar să mă bucur de prieteni și bere, noua mea prietenă blondă 😉

Facebook Comments
Claudia Andron

Autorul Claudia Andron